10 Nisan 2012 Salı

Çalışmayan devreler


   Kurulan bir elektrik devresinde ampul ışık vermiyorsa devrede bir hata ya da arızalı bir devre elemanı olduğunu söyleyebiliriz. Devrede bulunan elemanlar ve bunların bağlanışları devre şemasında gösterilir. Bu sebeple devre şemasına bakarak devrenin çalışıp çalışmayacağı
söylenebilir.
Bir elektrik devresinin çalışmama sebeplerinden bazıları şöyle sıralanabilir:

* Devre elemanı arızalı olabilir. Örneğin, patlak bir ampul kullanılmıs bir devrede ampul ışık vermez. Devrenin elektrik kaynağı bitmiş bir pil ise ampul yine ışık vermez.
* Devrede eksik devre elemanı varsa ampul ısık vermeyebilir. Elektrik kaynağı olmayan bir devre çalışmaz. Ancak anahtar bulunmayan bir devre çalısabilir.
*Anahtar açıksa devrede bulunan ampul ışık vermez.
*Ampul duya, pillerde pil yatağına doğru bir sekilde ve sıkıca takılmadıysa ampul ışık vermez.
*Bağlantı kablolarında kopukluk varsa ampul ışık vermez.
Bir elektrik devresinde bu sayılanlar dışında da çalışmama sebepleri olabilir.
Elektrik devrelerinde kullanılan sembolik gösterimler dünyanın her yerinde geçerli ve ortaktır. Dünyanın herhangi bir yerinde üretilen bir elektrikli aracın devre şeması bir başka yerdeki elektrik mühendisi tarafından anlaşılır.
Elektrikli araçların devre seması, kullanım kılavuzlarında yer alır. Kılavuzlarda yer alan devre şemalarından araçların tamirinde yararlanılır. Bilimde kullanılan ortak dil bilimsel ve teknolojik gelişmenin daha kolay anlasılmasını sağlar.



Kaynak:
                                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder